Mindig félek, amikor nekiállok levest főzni, pedig nagyon nem kell, csak még nekem sincs akkora tapasztalatom ebben. Egy levest nem lehet elrontani (már ha ehető dolgokat pakolunk bele). A hétvégére húslevest főztem, hát eléggé olyan "mindent bele" módra, szóval a mennyiségeket nem néztem, de egy 2,5 literes lábos tele lett.
Hozzávalók:
- csirkehusi, bármilyen része jöhet, én most a szárnyát főztem meg kb. 8darabot*
- 1 bögrényi zöldborsó
- 3db sárgarépa feldarabolva
- 2db (kicsi) fehérrépa
- 1db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem (lehet használni zellerlevelet is)
- 1db tyúkhús leveskocka (a marhahús leveskockától is ugyanolyan finom)
- só, bors, vegeta, ErősPista
- tészta
- (finomabb lesz tőle ha belefőzünk egy fél fej karalábét is)
Elkészítés:
- minden hozzávalót megmosok jó alaposan, a husikat is, és pl. a szárnyak esetében jól meg kell nézni, hogy nincsenek-e rajtuk tollak/pihék
- a hagymát félbe vágom, és az egyik felet felkockázom jó apróra, majd elkezdem pirítani, addig fel tudom vágni a többi zöldséget is, illetve a petrezselyem levélkéit apróra vágom, a szárát pedig összekötözöm
- ha már üveges, rádobom a husikat, összesütöm egy picit, majd a petrezselyem leveleit is hozzájuk adom
- pár perc után felöntöm vízzel, hogy tele legyen a lábos, hozzáadom a leveskockát és a borsó kivételével a többi zöldséget is
- hagyom őket, amíg a hús nagyjából meg nem fő, ezután mehet bele a borsó is, majd ha az is megpuhult, és a husi is kész, akkor kész a leves (ilyenkor én már ki szoktam venni a szétfőtt hagymát fokhagymákat petrezselyemszárat)
- mielőtt elzárom azért megkóstolom, hogy az ízesítés megfelelő-e, ilyenkor lehet korrigálni
*a csirkeszárnyakról le szoktam vágni a mini combokat, és most eltettem a fagyasztóba, majd később jó lesz még
Én a tésztát jobban szeretem, mint a grízgaluskát, de azt is külön főzöm meg, mert 1. beszívja magába a levest, 2. alig lehet úgy kiszedni :)
Sajnos elfelejtettem a tálalásról fényképet készíteni, csak a főzési fázisról van 2 fotóm, de így is jól látszanak a hozzávalók, és az, hogy a végén a teljesen főtt hús már feljön a leves tetejére. :) És persze nincs is jobb a főlő húsleves illatánál, amikor lehet kicsit nosztalgiázni. ;)
Jó étvágyat! :)