“A kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak sem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.” (Forrás: wikipedia)
Hozzávalók:
- 5 evőkanál fehér búzaliszt,
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- annyi víz, amennyiből lágy tésztát tudunk készíteni
Elkészítés:
- A hozzávalókat összegyúrjuk, majd vékonyra sodorjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ropogósra sütjük.
Én személy szerint, nem szoktam pászkát sütni, mert nem mindenhez passzol, tehát inkább csak könnyű reggeliként és vacsoraként fogyasztom. Nálam mindig van itthon, mert ha elfogy a kenyér, vagy ha váratlanul érkezik valaki, akkor ő lesz a "beugró".
Íze nincs sok, sőt szinte semmi, ezért valamivel meg szoktam kenni, vajkrémmel, vagy sajttal és zöldséggel eszem, nagyon finom így együtt. Mai reggeli: pászkakenyér füstölt sajtkrémmel, paradicsommal, pici bazsalikommal megszórva. :)