Régebben egyenesen utáltam a túrógombócot, viszont egy pár éve egyszer megkívántam és gondoltam ha már eszek, akkor egyek "házit", szóval elkezdtem kutakodni. Találtam is egy könnyű receptet, amit aztán még jobban leegyszerűsítettem (mivel nem volt otthon minden alapanyagból), és elkészítette életem első túrógombócát.
Hozzávalók:
- tej
- gríz
- cukor
- vaníliás cukor
- túró
- tejföl+cukor
Azért nem írok mennyiséget, mert még sose mértem le, és különben is mindenki máshogy szereti, szóval ízlés szerint mindenből.
Elkészítés:
- Első lépésként egy nagyon sűrű tejbegrízt főzök, ami azért nem betonkemény, de megáll benne a fakanál. Hagyom egy picit kihűlni, de nem teljesen, mert akkor formázhatatlan lesz.
- Ezután hozzáadom a túrót, alaposan elkeverem, és megkóstolom, hogy elég édes-e. (Én a tejbegríz elkészítése közben adom hozzá a cukrot, gyorsabban elolvad.) Ha ízre és állagra is megfelelő, akkor pedig gombócokat formázunk belőle.
- A kész gombócokat pedig pirított darába forgatom. Először én is féltem tőle, a felét le is égettem, de az a titka, hogy közepes lángon kell pirítani, és figyelni kell rá, sűrűn átkeverni. Akkor lesz kész, ha már nem fehér hanem barna, de meg is lehet kóstolni.
- A végén pedig előre bekevert cukrozott tejföllel nyakon öntöm és már lehet is enni. :)
(Elvileg porcukrot kéne a tejfölbe tenni, de a kristálycukor az igazi :D)
Ha valaki nem szeretne a gombócokkal babrálni, minden boltban lehet mirelit túrógombócot kapni, amik frissen finomak, viszont egy pár óra hűtőben tárolás után bekeményednek, szóval ajánlom hozzájuk a vésőt és kalapácsot evőeszközök helyett. Valamint az sem elhanyagolható, hogy egy zacskó túrógombóc árából meg lehet venni minden alapanyagot, amiből jobb esetben jut is, marad is. :)
Jó étvágyat! :D