Talán ez volt az első süti, amit egyedül sütöttem meg, szerencsére van egy nagyon jó muffinos könyvem, abban találtam meg az alapreceptet, amit a saját ízlésemre átdolgoztam "egy kicsit". Íme az alap:
- 12dkg teljes kiőrlésű liszt
- 14dkg finomliszt
- 2tk sütőpor
- 1/2tk szódabikarbóna
- 1tk fűszer (pl.: fahéj, vanília)
- 6dkg mogyoró, mazsola, dió (durvára vágva)
- 25dkg gyümölcs vagy befőtt
- 1db tojás
- 14dkg barnacukor
- 0,8dl olaj
- 2,8dl tej
Ezek így nagyon finomak együtt, de szerintem a csokis muffin mindenkinél nyerő, főleg egy "apró" változtatással:
- 26dkg finomliszt
- 2tk sütőpor
- 1/2tk szódabikarbóna
- 1tk fahéj
- kb. 2ek kakaópor
- 6dkg mogyoró és/vagy dió durvára vágva
- 1tábla csoki*
- 1db tojás
- 0,8dl olaj
- 2,8dl tej
*teljesen mindegy, hogy milyen csokit használunk, sütés után ugyanolyan finom lesz a kakaós tejbevonó (mikulás/nyuszifigurák) is, ha viszont valaki nagyon rámegy a minőségre, az étcsoki a legfinomabb.
Szerintem mindenki hallotta már, hogy két külön tálban kikeverjük az alapanyagokat stb., de ki szeret mosogatni?
- a tojást kikeverjük a cukorral
- aztán jöhet bele az olaj és a tej
- ez után én bele szoktam tenni a "száraz" alapanyagokat, de a lisztet hagyom utoljára és csak fokozatosan keverem bele egy habverővel, hogy sima legyen a tészta (elvileg nem gond, ha a muffin tészta csomós, de én személy szerint nem akarom megkockáztatni, hogy evés közben kidurranjon egy kis lisztgolyó...)
- ha ez kész van, begyújtom a sütőt, és a muffin formákat (a szilikonos a legjobb) kivajazom, vagy kibélelem muffin papírral - ami ugyan egyszerűbb, de a vajjal sokkal finomabb lesz. Ezek után egy evőkanállal belekanalazom a masszát a lyukakba, és az én titkos taktikám az, hogy megszórom a muffinok tetejét cukorral, attól főleg frissen finom ropogósak lesznek (nem szabad túl sokat rászórni). Már csak annyi van hátra, hogy 200°C-on megsüssük. kb.: 20-25 perc kell nekik, de természetesen le kell őket ellenőrizni egy fogpiszkálóval, ha nincs más. Ha nem ragad rá tészta, akkor készen vannak a fincsi sütik.
A formákat, nem érdemes teletölteni, mert akkor a tetejük összefolyik, vagy esetleg megég, bőven elég ha a mélyedések 3/4-ig töltjük meg.
Egy másik tipp még, ha van otthon mogyoróvajkrémetek, akkor abból is lehet bele tenni kb. 2 evőkanállal, nagyon finom lesz tőle, főleg ha földimogyorót használunk a sütéshez.
Remélem, kipróbáljátok valamelyiket, és ízleni is fog! :)
Ezeket a finomságokat kb. 2 hete sütöttem, és megszórtam még őket tortadíszítővel. (Nem találtam sehol sem színeset :S )