HTML

Amatőr Konyha

Nem könnyű az önálló élet, és ennek szerves részét képezi ugye az evés is. Mivel nem mindenki lehet elsőre mesterszakács, folyamatosan próbálkozni kell, így szeretném Veletek megosztani az én tapasztalataimat, receptjeimet . :)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Muffin

2011.05.25. 21:00 pappdori

Talán ez volt az első süti, amit egyedül sütöttem meg, szerencsére van egy nagyon jó muffinos könyvem, abban találtam meg az alapreceptet, amit a saját ízlésemre átdolgoztam "egy kicsit". Íme az alap:

 

  • 12dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 14dkg finomliszt
  • 2tk sütőpor
  • 1/2tk szódabikarbóna
  • 1tk fűszer (pl.: fahéj, vanília)
  • 6dkg mogyoró, mazsola, dió (durvára vágva)
  • 25dkg gyümölcs vagy befőtt
  • 1db tojás
  • 14dkg barnacukor
  • 0,8dl olaj
  • 2,8dl tej

Ezek így nagyon finomak együtt, de szerintem a csokis muffin mindenkinél nyerő, főleg egy "apró" változtatással:

  • 26dkg finomliszt
  • 2tk sütőpor
  • 1/2tk szódabikarbóna
  • 1tk fahéj
  • kb. 2ek kakaópor
  • 6dkg mogyoró és/vagy dió durvára vágva
  • 1tábla csoki*
  • 1db tojás
  • 0,8dl olaj
  • 2,8dl tej

*teljesen mindegy, hogy milyen csokit használunk, sütés után ugyanolyan finom lesz a kakaós tejbevonó (mikulás/nyuszifigurák) is, ha viszont valaki nagyon rámegy a minőségre, az étcsoki a legfinomabb.

Szerintem mindenki hallotta már, hogy két külön tálban kikeverjük az alapanyagokat stb., de ki szeret mosogatni?

  • a tojást kikeverjük a cukorral
  • aztán jöhet bele az olaj és a tej
  • ez után én bele szoktam tenni a "száraz" alapanyagokat, de a lisztet hagyom utoljára és csak fokozatosan keverem bele egy habverővel, hogy sima legyen a tészta (elvileg nem gond, ha a muffin tészta csomós, de én személy szerint nem akarom megkockáztatni, hogy evés közben kidurranjon egy kis lisztgolyó...)
  • ha ez kész van, begyújtom a sütőt, és a muffin formákat (a szilikonos a legjobb) kivajazom, vagy kibélelem muffin papírral - ami ugyan egyszerűbb, de a vajjal sokkal finomabb lesz. Ezek után egy evőkanállal belekanalazom a masszát a lyukakba, és az én titkos taktikám az, hogy megszórom a muffinok tetejét cukorral, attól főleg frissen finom ropogósak lesznek (nem szabad túl sokat rászórni). Már csak annyi van hátra, hogy 200°C-on megsüssük. kb.: 20-25 perc kell nekik, de természetesen le kell őket ellenőrizni egy fogpiszkálóval, ha nincs más. Ha nem ragad rá tészta, akkor készen vannak a fincsi sütik.

 

A formákat, nem érdemes teletölteni, mert akkor a tetejük összefolyik, vagy esetleg megég, bőven elég ha a mélyedések 3/4-ig töltjük meg.

Egy másik tipp még, ha van otthon mogyoróvajkrémetek, akkor abból is lehet bele tenni kb. 2 evőkanállal, nagyon finom lesz tőle, főleg ha földimogyorót használunk a sütéshez.

Remélem, kipróbáljátok valamelyiket, és ízleni is fog! :)

Ezeket a finomságokat kb. 2 hete sütöttem, és megszórtam még őket tortadíszítővel. (Nem találtam sehol sem színeset :S )

 

Szólj hozzá!

Címkék: süti recept csoki muffin egyszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr522932637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása