Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a bodzaszörpöt. Nyáron a forróságban eszméletlenül jól esik egy jó hideg, fanyarkás de mégis édes, selymes ízű ital. Nos ehhez is van egy receptem, ami igazából a bodza ital leírása, de ez alapján nagyon könnyen készíthetünk belőle szörpöt, csak a felhasznált vízmennyiséget kell radikálisan csökkenteni. (Bevallom, megpróbáltam a szörpöt, de az annyira nem jött be, mint amit most megosztok veletek.)
Hozzávalók a Bodza Italhoz:
- 8-10db nagy bodzavirág
- 1kg cukor (igen ez nagyon sok, ettől édes lesz, de aki nem annyira édesszájú annak olyan 65-70dkg-ot javasolnék, vagy mézet)
- 8l víz
- 1db lime felszeletelve
- 3-4db citrom felszeletelve
- 1dkg citromsav/citrompótló
- 1dl fehérborecet
Elkészítés:
- A virágokat alaposan, de gyengéden meg kell mosni, hogy ne maradjanak benne gonosz bogarak, ezután egy kb. 10 literes edénybe/fazékba/befőttesüvegbe beleteszünk mindent és félretesszük. (Lehetőleg ne a tűző napra, hanem mondjuk spájzba.) Figyelni kell arra, hogy naponta legalább egyszer alaposan át kell keverni, és 3-4 nap után - persze csak kóstolás után - le lehet szűrni és fogyasztani. (Hűtőben kell tárolni, de ez nyáron egyértelmű.)
Hosszú idő mire elkészül, de megéri! :)